❗Vážení zákazníci, dne 25.4.-28.4. nebudeme naskladňovat ani expedovat zboží. Objednávky přijaté v tomto termínu budou expedovány od úterý 30.4. Děkujeme za pochopení! ❗

Co si s sebou vzít pod stan?

Spaní pod stanem může být pro některé z nouze ctnost a ten nejlevnější možný nocleh. Pro nadšené kempaře však může být stanování natolik vychytanou záležitostí, že nevidí rozdíl mezi spaním ve svém stanu a spaním v penzionu. Kdyby přišlo na věc, své království ve stanu by pro penzion nikdy neopustili. A jak jste na tom s kempováním vy? Na které věci nikdy nezapomínáte? Co si zkrátka s sebou vzít pod stan?

dominik-jirovsky-re2LZOB2XvY-unsplash

Nepostradatelné vybavení s sebou 

Protože stanování není hra na schovávanou ve tmě ani bobřík odvahy, patří k nepostradatelnému vybavení pod stan svítilny. Ty zaručí, že se sami sobě neztratíte a že ve stanu i potmě najdete vždycky to, co potřebujete. Existují různé druhy a je jen na vás, kterou si vyberete. 

Kempování zaručeně není ani o držení hladovky. Proto doporučujeme nabalit i pár balíčků výtečného jídla od Adventure MENU.

Meat-balls

I když řadu starostí by to vyřešilo a spoustu místa v batohu ušetřilo, outdoorové nádobí musíte vzít určitě s sebou.

372151047_209058418597503_6008957387813174157_n

Minimálně plechový hrníček a lžičku. Ta je určitě více praktičtější než vidlička, pokud se rozhodujete, jestli vzít to nebo to. Existují i tak zvané vidličkolžičky, které umí tohle dilema velmi diplomaticky vyřešit. 

Nůž zde nemusíme ani zmiňovat. Patří k těm nejzákladnějším věcem, bez kterých se neobejdete. Řada kempařů sází na multifunkční nože, které zvládnou více věcí. Avšak i s obyčejným kapesním nožem si poradíte více než dobře. 

A protože úspěch stanování nezávisí pouze na pobytu ve stanu, nýbrž i na aktivitách mimo něj, je kvalitní termo prádlo jednou z „must have” věcí. 

Tipy, které vás nenechají ve štychu 

Jednou z věcí, které vás zachrání před nepohodlím a mokrým spaním může být nepromokavý vak (většinou postačí i obyčejná igelitová taška), do kterého uschováte váš spací pytel a oblečení na spaní. Když tyto věci budou v suchu, můžete si být jisti, že se v noci vyspíte. Někdy vás vydatný déšť může zmáčet natolik, že na něj kvůli mokrému spacáku ani do rána nezapomenete. 

Dalším tipem je rychleschnoucí ručník. Ten je nejen skladný, nýbrž opravdu velmi rychle usychá. 

Speciální vařič, který ohřeje vodu opravdu rychle. Jedná se o vařič Jetboil, kterému se přezdívá také rychlovarná konvice pod stan. Za pouhé dvě minuty s ním bez problému uvaříte půl litru vody.

cp241-og-1

A ti, kteří doteď byli při ohřívání čehokoliv na vařiči trpěliví, toto jistě ocení. Určitě vás napadá spousta dalšího, co si sbalit na hory v létě

Věci, které přinesou pohodlí 

Pohodlí by se nemělo podceňovat ani pod stanem. Proto se nebojte si kempování zpříjemnit jakkoliv vás napadne. Můžete spát například na samonafukovacích matracích do stanu

310847_3

Určitě bychom si pořídili nějaký odpuzovač komárů. Hodit se může i pončo větší velikosti. To vás ochrání v dešti a zároveň ho můžete použít na jiné věci. Například na dodatečnou ochranu stanu před deštěm, můžete ho dát pod karimatku, a tak podobně. 

Pohodlí může přinést i obyčejný pěnový podsedák.  Ať už si na něj sednete večer u ohně, nebo ho využijete při sprchování jako nášlapnou podložku při vylézaní ze sprchy kempu. Místo zapalovače a zápalek můžete během stanování využívat drobné zařízení – tak zvaný nouzový solární zapalovač, který využívá parabolické zrcadlo, které akumuluje sílu slunce a tím pomůže rozdělat oheň. 

Pohodlí přinesou i obyčejné zipové sáčky, které ve vašem batohu udrží pořádek a vaše svačinky na cestě uchovají déle čerstvé. Navíc už se nikdy nebudete muset trápit s rozuzlováváním běžných  zauzlovaných sáčků. 

Věci, které vám ušetří místo v batohu 

Místo v batohu dovede ušetřit řada věcí, například:

Tuhé mýdlo pro pokožku i vlasy

Nepronese se tolik a nezabere tolik místa jako poloprázdné plastové lahvičky. Vzhledem k jeho použití v přírodě samozřejmě doporučujeme takové, které bude mít minimální dopad na životní prostředí. 

Ponožkoboty

Ponožkoboty naprosto změní způsob, jakým jste doposud kempovali. Jsou lehkou a skladnou barefoot obuví. Lze je jednoduše stočit do klubíčka jako ponožky, ovšem chránit vaši nohu budou jako běžná obuv. Představují ideální způsob, jak vaší noze ulevit poté, co sundáte těžké pohorky. Jsou mnohem lepší variantou než tahání náhradní obuvi s sebou. Ta by v batohu zabrala příliš mnoho místa. 

Skládací hrnce 

Nádobí je potřeba, o tom není pochyb. Je ale potřeba mít takové, které zabere veškeré místo ve vašem batohu? Hlavně v závislosti na četnosti vašeho kempování doporučujeme zvážit variantu tak zvaného skládacího outdoorového nádobí, které lze jednoduše složit. Díky tomu zabere o dost méně místa. 

Dražší vychytávky, které divoké kempování promění na pobyt v pětihvězdičkové divočině 

Není stanování jako stanování. Zvlášť, pokud objevíte kouzlo outdoorových vychytávek. Ty mohou zdánlivé nepohodlí ve chvíli proměnit v pětihvězdičkový luxus v divočině. O které vybavení se jedná? Okrajově zmiňme například:

  • malá stanová multifunkční kamna (některé vychytané kousky na trhu dokážou zajistit teplo ve stanu pomocí dřeva, které najdete v okolí, ohřát vám večeři a zároveň nabít váš telefon nebo jiné zařízení), 
  • nafukovací stany, které není potřeba pracně skládat (jedná se o docela drahou záležitost),
  • příruční anténku pro případy, že byste se ocitli bez mobilního signálu,
  • příruční pračku, ve které si pohodlně vyperete to nejdůležitější oblečení,
  • sprchu do stanu, která s minimem vody zajistí až 7 minut osvěžující koupele,
  • přenosnou klimatizaci do stanu a jiné věci.

V případě posledních položek se však bavme o částkách v řádu tisíců korun a takovou investici si ne každý kempař spojí s kouzlem stanováni. Přeci jen spát ve stanu by mělo být alespoň maličko jiné od přespávání v ložnici. I přes pohodlí, které si v dnešních stanech můžete udělat, by měl ve stanování zůstat nádech divokosti, nespoutanosti a nepohodlí.

Autor: Oldřich Sova, poslední aktualizace 11.2.2024.