❗Vážení zákazníci, dne 25.4.-28.4. nebudeme naskladňovat ani expedovat zboží. Objednávky přijaté v tomto termínu budou expedovány od úterý 30.4. Děkujeme za pochopení! ❗

Proč mít připraveno nouzové evakuační zavazadlo?

Nouzové evakuační zavazadlo je jako havarijní nebo životní pojistka. Všichni bychom jej měli mít doma připraveno a doufat, že jej nikdy nebudeme muset použít. Pokud již ale dojde k události, která nás donutí na čas opustit domov, mělo by být toto zavazadlo (nejlépe batoh) nachystáno na náš rychlý odchod. Evakuační batoh by měl mít doma zcela určitě každý, kdo bydlí v záplavové oblasti. Důvodem pro evakuaci však nemusí být pouze velká voda, ale i jiná živelná katastrofa nebo nedej bože válečný konflikt, který nemusí být ani u nás v Evropě až tak nereálný, jak ukazují události poslední doby.

Jak by měl evakuační batoh vypadat?

Zavazadlo by mělo být co nejrychleji připraveno k dispozici, proto je nejvhodnější alternativou batoh, který Vám ponechá volné ruce, které budete při evakuaci jistě potřebovat. Každá osoba by měla mít pouze jedno zavazadlo přiměřeně těžké k jeho fyzickým dispozicím. Dospělý člověk by neměl nést více než 25 kg, dítě by mělo mít batoh s maximální hmotností 10 kg. Zavazadlo je dobré označit jménem a kontaktem. Použít můžete cedulku pro označování zavazadel, nebo popsat pásek suchého zipu a přichytit ji na batoh (pokud disponuje velcro panelem k přichycení suchého zipu).

preper avakuace

Co by mělo evakuační zavazadlo obsahovat?

Ne vždy se můžete spolehnout, že Vám budou poskytnuty potraviny a tekutiny hned, proto je dobré mít v batohu zásobu vody a trvanlivého jídla nejméně na jeden den. Nezapomeňte ani na své zvířecí mazlíčky a pokud domov opouštějí s vámi, mějte potraviny i pro ně. Až se dostanete ke zdroji vody nebo potravin, je dobré mít k dispozici nádobu (hrnek, misku nebo ešus) a příbor, které použijete k jejich konzumaci. Dále si zabalte určitě lékárničku s nejnutnějším vybavením a základními léky proti nevolnosti, bolesti a horečce. Pokud užíváte pravidelně léky, mějte je v lékárničce rovněž připraveny. Nezapomeňte také na základní hygienické prostředky jako jsou kartáček, pasta, mýdlo a ubrousky.

Pro případ nutnosti rozdělání ohně se budou hodit sirky, zapalovač nebo křesadlo. Pokud budete muset nějaký čas trávit po tmě, svítilna s dostatkem baterií nebo chemické světelné tyčinky přijdou vhod. Batoh můžete doplnit dalším vybavením a pomůckami jako: nářaďový nůž, nouzová termo ALU folie, pláštěnka, zápisník, tužka, případně něco pro zabavení se při dlouhém čekání v evakuačním centru (kniha, karty, pro děti hračku). V neposlední řadě mějte v zavazadle uschovány doklady, pas, peníze, popřípadě dokumenty, jejichž ztráta by byla nenahraditelná. Pokud Vám v batohu zbyde ještě nějaké místo, určitě jej zaplňte oděvem vhodným do chladného počasí (čepice, rukavice, termoprádlo, ponožky).

Kde zavazadlo sehnat?

V e-shopu prepare.cz můžete zakoupit vhodný batoh i jeho obsah nebo si můžete vybrat již předpřipravený evakuační nouzový batoh. E-shop sestavil a nabízí tři různé  varianty:

KID - pro děti
BASIC - základní batoh pro dospělé
MASTER - batoh pro dospělé s rozšířeným vybavením
 
I tyto batohy si můžete dovybavit zbožím z nabídky více než 20 000 produktů, které prepare.cz nabízí.